Google Inbox

Google’ın bir süredir yeni bir Gmail tasarımı üzerinde çalıştığı yönündeki iddialar boşa çıktı ancak Gmail deneyimini zenginleştirecek yeni bir hizmet duyuruldu. Gmail geliştiricileri tarafından tasarlanan ve Inbox adı verilen yapı, sosyal ağlarla yarışır bir e-posta deneyimi vadediyor.

En çok kullanılan ve en çok tercih edilen e-posta hizmeti olan Gmail hesabınızdaki kullanım alışkanlıklarını daha farklı bir noktaya taşımak adına yola çıkan ve bugüne kadar görmeye alışık olmadığımız türden bir hizmet sunan Inbox, “ne gerekliyse ona odaklanan bir gelen kutusu” sloganı ile çok iddialı bir şekilde yola çıktı.

Öncelikle Inbox’ın farklı bir görüntüleme amacı olduğuna ve standart Gmail ara biriminin kullanımda klacağına dikkat çekmekte yarar var. Yani Google bir anlamda kendi içindeki servislere yine kendi içinden bir rakip ortaya koymuş. Inbox sayesinde e-postalar, sanki bir sosyal medya hesabını takip ediyormuş gibi izlenebiliyor.

Inbox standart bir e-posta arayüzünden çok farklı. Bunu da Gmail ekibinin uzun yıllardır geliştirdiği ve mail içindeki widget’lar olarak ifade edebileceğimiz küçük araçlara borçlu aslında. Belki dikkatinizi çekmiştir; ajanda eki olan bir etkinliğe dair mail aldığınızda, hızlı aksiyonlar için özel kısayollar sizi mail içerisinde karşılar. Ajandanıza ekleyerek katılım durumunuzu belirtebilir, davetlilerden kaçının gideceğini de yine bu küçük widget sayesinde görebilirsiniz. Daha başka bir örnek olarak, havayolu şirketiniz uçuş bilgilerini içeren bir mail attığında, bu mailin en üstünde yine bir widget mantığıyla hızlı check-in yapabileceğiniz bir kısayol görürsünüz ve uçuşunuza dair zaman bilgilerini hızlıca görüntüleyebilirsiniz. Inbox da işte bu gibi widgetları sanki bir sosyal medya hesabı yönetiyor gibi kutulu tasarım anlayışı içinde mail’in açılmasına gerek olmadan görüntüleyip, kolay işlem yapma olanağı tanıyor. Her şey sanki Google+ hesabınıza veya Facebook duvarınıza bakıyormuşsunuz gibi ekrana geliyor.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl detaylandırılan etiket sistemi, Inbox’ta çok daha zengin ve görsel bir yapıda ekrana getiriliyor. Örneğin siz gelen tüm fatura mail’lerine tek bir tıklama ile hızlıca erişim imkanı kazanıyorsunuz. Yani tüm postalar işlevsel bir şekilde gruplandırılarak ekranda listeleniyor, siz de kolayca tümünü okuyabiliyorsunuz. Bundle’ların şekillenmesi ise kullanıcı tercihleri doğrultusunda farklılık kazanıyor.

Inbox’ın asıl güzel ayrıntısı ise önemli postaları gözden kaçırmamanız için özel bir çaba sarf etmesi olmuş. Örneğin arkadaşlarınızın gönderdiği fotoğraflar ön izlemeleri ile birlikte ekranda görüntülenebiliyor veya satın aldığınız ve gönderimi yapılan bir ürünün takip sayfasına mail’i açmanıza gerek olmadan ulaşabiliyorsunuz.
Bu yeni mail arayüzünün eğlenceli, sosyal ve bir o kadar da işlevsel özellikleri de var. Onlardan bir tanesi de Snooze. Bu işlev sayesinde o anda işlem yapamayacağınız ancak daha sonra yanıt vermek istediğiniz e-postaları işaretleyerek, belli bir süre sonra tekrar karşınıza gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Snooze fonskiyonuna ek olarak posta kutunuzda kendinize hatırlatmalar ekleyebilmeniz de iyi düşünülmüş bir detay. Örneğin akşam yemeği için rezervasyon yaptıracaksanız Inbox sayfanızın gün içinde bunu size hatırlatmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Burayı yapılacak hatta alışveriş listeleri için de kullanabilirsiniz tabi.
Inbox’ın hali hazırda Android, iOS ve web arayüzü mevcut ve hepsi de tamamen aynı şekilde tasarlanmış. Servisi kullanabilmek içinse Google şimdilik davetiye sistemini uygulamaya sokmuş.inbox@google.com adresine mail atarak davetiye için sıraya girebilirsiniz. (Mail içeriğinin bir önemi yok. Boş mail atmanız da yeterli.)
Son derece kullanışlı görünen ve sosyal ağlardaki alışkanlıklarımız ölçüsünde şekillenmiş çok yönlü bir ajanda gibi çalışan Inbox, gerçekten de vadettiği gibi e-posta anlayışının geleceği olabilir. En azından şu aşamada vitrinde her şey şahane görünüyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.