Bir teknoloji manyağı ile çıkmamanız için 10 neden
Bir bilgisayar dahisi hayal edin. İster dünyanın en iyi okullarından birinden mezun olmuş, isterse de kendi kendini geliştirmiş olsun.
Tanıdığınız en zeki ve başarılı insanlardan biri diyebilirsiniz bu kişi için. Zaten bunu dedikten sonra nasıl göründüğünün çok da önemi yok. Hemen etkilenirsiniz zekasından ve/veya başarısından. En kötü bir hayranlık duyarsınız, bir çekici gelir bu teknoloji dahisi size. Ama yapmayın! Sakın kanmayın! Ve hatta mümkünse sessiz adımlarla kaçarak uzaklaşın ondan. Çünkü bu devirde psikopat bir katil, tehlikeli bir suçlu, korkunç bir mafya üyesi ve akli dengesi bozuk bir hastadan sonra çıkması en tehlikeli insanlardan biri o zeki bilgisayar dahisi, ya da kısacası onu mutsuz ettiğinizde dönüşeceği tekno manyak olacaktır.
Bugünlerde etrafımızda bilgisayarlardan ve teknolojiden iyi anlayanların sayısı git gide artıyor. Artık teknolojiyle kafayı bozmuş hatta sırf zevk için koca koca şirketlerin web sitelerini hackleyen, facebook veya e-mail hesaplarını çalan ve hatta kişisel bilgileri eline geçiren tekno manyaklar her yerde.
İlk tanıştığınızda çok ilgi çekici görünseler de bu kişiler sırf meraktan, kıskançlıktan veya sadece yapabiliyor oldukları için bile hayatınızı mahvedebilir. Böyle biriyle sevgili olsanız kavga etmeye hatta ondan ayrılmaya korkarsınız. Acaba hacklemiş midir endişesiyle elinizdeki telefondan, evinizdeki televizyondan soğursunuz. İnanın bana bir tekno manyağın sizi ne sevmesini ne de nefret etmesini istemezsiniz!
İşte size nedenleri:
1- Televizyonda bugün ve her gün siz varsınız!
İnternete bağlanıyor, sevdiğiniz dizileri, filmleri izlemenizi, facebook’a ya da youtube’a girmenizi sağlıyor diye bayıldığınız o yeni televizyonunuz var ya, işte o televizyonda bugün ve her gün siz çıkıyorsunuz. Ama sizin baktığınız tarafta değil tekno manyak sevgiliniz baktığı tarafta! Yok çok fazla bilim kurgu filmi izlediğim için bu satırları yazan hayal gücüm değil. Yeni nesil akıllı televizyonların hacklenebildiği ve kayıtlı tüm kişisel bilgilerinizin bu sayede ele geçirilebildiği kanıtlanmış bir gerçek. Hatta işini bilen bir hacker televizyonunuzdaki kamerayı aktive edip sizi evinizin rahatlığında sizi gözetleyebileceği gibi en masum senaryo ile pijamalarınızla yayılmış burnunuzu karıştırırkenki görüntülerinizi de kaydedip başkalarıyla paylaşabilir
2- Artık decoder’e gerek yok!
Eğer bir tekno manyağı hayatınıza sokarsanız git gide daha da akıllanan uydu ve kablolu televizyon setleri de düşmanınız olabilir. İnternete bağlanan ve içlerine hareket algılayıcı ve hatta kamera eklenen yeni modeller size kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunarken kıskanç veya sinirli tekno manyağınıza da erişim aracı olabilir.
3- Oyun konsollarındaki en tehlikeli oyun!
İnternete bağlanan ve hareketlerinizi algılayan bir başka tehlike de yeni nesil oyun konsolları. Bu konsollar görüntünüzü ekrana yansıtıyor, el hareketlerinizle kumanda oluyor diye hoşunuza gidiyor ya, işte konsolunuzdaki tüm görüntüyü başka birinin daha görebileceği fikrini unutmayın!
4- Uzaktan kontrol edilebilir ev aletleri cehennemi!
Telefonunuzla veya tablet bilgisayarınızla kontrol edebildiğiniz ev aletleri çok havalı değil mi? Mesela eve gelmeden önce tek bir tuşla kahve makinenizi çalıştırabiliyor olmak ya da perdeleri açmak hatta çamaşır makinesini çalıştırmak size kendinizi zengin hissettiriyor olmalı. Halbuki ev aletlerinizin bu özellikleri tekno manyağınıza eve kaçta geleceğinizi ya da geldiğinizde ne yapacağınızı haber veriyor.
5- Işıkları kim söndürdü?
Uzaktan kontrol edilebilir ışıklandırma sistemi ise hacklendiğinde bir anda her şeyin kararmasını, siz bir mum ya da fener bulana kadar da manyağınızın evinizde cirit atmasını sağlayabilir.
6- Akıllı ev, aptal sahip!
Hele şu akıllı evler yok mu? Hani eve gelmeden önce evin ısısını ayarlamanızı sağlayan, klimayı veya ısıtıcıyı yöneten aplikasyonları olan evler… Hah işte o evler ve aplikasyonlar da tekno manyağınıza eve kaçta geleceğinizi haber vermenin en kolay yollarından biri.
7- Hırsızım olur musun?
Hırsız alarmlarını da evi izlemek için kurulan ve internet sayesinde canlı olarak telefondan, tabletten veya bilgisayardan izlenebilen kamera sistemlerini de unutmamak gerek. Siz kapatsanız da hacklenerek açılabilir, siz evdeyken veya değilken görüntülere ulaşılabilir desem? Alarmlarınızın ne zaman aktive ne zaman deaktive edildiği, yani ne zaman eve girip çıktığınız bilinebilir desem?
8- Vücudunuz da hacklenebilir!
Daha da öteye gitmemi isterseniz sağlık sorunları nedeniyle vücudunuza ekleteceğiniz insulin ve benzeri ilaç pompaları bile hackelenebilir. Bu sayede birine aşırı doz ilaç pompalatarak cinayet işleyenler bile oldu Amerika’da. Eğer böyle bir pompanız varsa birilerini kızdırmadan önce iki kez düşünün derim!
9&10- Sadece büyük birader değil tekno manyağınız da sizi izliyor!
Akıllı telefonlarınız, tablet ve diz üstü bilgisayarlarınız sayesinde başınıza neler gelebileceğini de söylememe gerek yok sanırım. O kadarını artık her türlü filmde görebiliyorsunuz. Üstelik bunların hiçbiri uzay teknolojisi gerektirmiyor. Yeterli para, zaman ve zeka ile herkesin öğrenebileceği yetenekler bunlar. E-mailinizin ele geçirilmesinden kişisel bilgilerinizin ve gizli sohbetlerinizin ortaya çıkmasına, kameraların aktive edilerek görüntülerinizin kaydedilmesinden tam olarak nerede olduğunuzun bilinmesine kadar her şey mümkün.
Kısacası sahip olduğunuz tüm elektronik aletleri şöyle bir düşünün. İnternete bağlanıyorlar mı? Verilerinizi depoluyor ve ona göre size çözümler öneriyorlar mı? Onlara uzaktan erişmenizi sağlıyorlar mı? Ne kadar akıllılarsa o kadar tehlikeli! Üstelik sadece tekno manyak bir sevgili açısından değil, yaptığınız her şeyi gözlemlemek isteyen hükümet açısından da. Biri 1984’te büyük birader bizi izliyor mu dedi? 2013’e hoş geldiniz!
[alıntı]
www.rellamedya.com