Bilgisayarınızda Pil Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Anakartlar Gerçek Zamanlı Saat’e (RTC) sahipler. Bu saat bilgisayarınız kapalıyken ve açıkken, her zaman çalışmaktadır. Bilgisayarınız kapalıyken saat, gücünü bu pilden alır. Bu sayede bilgisayarınız, onu her açtığınızda doğru bir saat ayarıyla açılır.
Bilgisayarda elektrik olmadığı zamanlar bazı bilgilerin saklı kalması gerekir. Teknik anlamda bilgisayarın açılmasına yardımcı olan bu bilgilerin elektrik ihtiyacı bios pili sayesinde karşılanır. Bilgisayar kapalı konumdayken önem arz eden bu pilin belirli görevleri vardır. Bunlar başlıca;
- Donanımların voltaj ve çalışma hızı bilgisi,
- Saatve tarih ayarları,
- Donanım tanıtımı,
- Özel bios ayarlarının saklı kalması gibi önemli görevlerin yapılmasını sağlar.
Anakart pili masaüstü bilgisayarlarda kasada bulunur. Anakart üzerinde bios çipinin yanındadır.
Laptoplarda ise farklı yerlerde olabiliyor. Kimi laptoplarda klavye altında kimilerinin ise fanın yanında olabiliyor.
Pil bittiğinde PC’nizi açarken “CMOD Battery Failure” veya “CMOS Checksum Error” gibi bir mesaj görürsünüz. Bazen “new CPU installed” gibi ilgisiz bir mesaj da ekrana gelebilir, bunun nedeni PC’nizin CPU’nuzu hatırlamıyor olmasıdır. Yeni PC’lerde piliniz bitse bile PC’niz normal olarak açılabilir, ancak PC’yi kapattığınızda zamanı saymayı durdurabilir.
Bios pilinin kesin bir kullanım süresi yoktur. Çünkü bu süre bilgisayarın kullanım süresine ve pilin kalitesine göre değişir. Genel olarak 2 ile 5 yıl arasındadır.